28. 3. 2014.

Sastanak karikaturista



U utorak, 25.marta, u prostorijama Radija Crne Gore, sastali su se članovi Udruženja karikaturista Crne Gore.  Sastanku su prisustvovali : Luka Lagator, Mirko Zulić, Dragomir Đukić , Vjekoslav Bojat I Darko Drljević. Razgovarali su o dosadašnjim aktivnostima I šta dalje. Budući da je naše Udruženje kao NVO ,bilo blokirano finansijski već četiri godine, zbog preregistracije, nije bilo nikakvih aktivnosti u smislu organizovanja izložbi , kolonija i festivala.  Stoga smo ponovo aktivirali naše Udruženje kao NVO  kao I naš žiroračun. Tako da ćemo ubuduće , nadamo se biti u prilici da organizovano djelujemo I budemo kao udruženje puno aktivniji. 
Što se tiče naše pojedinačne aktivnosti, I te kako smo radni. Može se reći aktivniji nego ikada. Posebno nas raduje što su pojedinci kao Mirko Zulić ,Vjekoslav Bojat I Dragomir Đukić sve više prisutni na svjetskim smotrama i festivalima karikature, I često selektovani u katalozima. Mirko Zulić je skoro osvojio I specijalnu nagradu u Rusiji. O aktivnostima naših clanova Luke Lagatora I Darka Drljevića je suvišno govoriti, budući da su odavno poznati na svjetskoj sceni I da su osvojili ogroman broj nagrada širom svijeta. Tu je I Lazo Sredanović, koji je poznat po svom čuvenom stripu,,Dikan”.
Posebna tema sastanka je bila pokretanje međunarodnog festivala karikature u Podgorici.  Ove godine ćemo aplicirati nakonkursu UNESKo –a  koji nudi podršku  u sufinansiranju projekata od 20 000 - 100 000 eura. Planiramo da napravimo sjajan festival sa novčanim nagradama I trofejima. Imali bismo I partnera u projektu, a to cemo sve znati uskoro. Festival bi pratila izložba najboljih radova I obimna  knjiga –katalog. Uz to, bila bi I smotra dječije karikature, kako bi podstakli i mlade generacije da se bave ovom sve više atraktivnom  granom likovne umjetnosti.
  U planu nam je I da se obratimo Skupštini opštine Podgorica , sa namjerom da tražimo neki adekvatan prostor koji  bi bio sjedište našeg Udruženja, našeg budućeg  festivala, novina I td. To bi ujedno bio I svojevrstan muzej humora, u kojem bi prikupljali svjetske knjige –kataloge, magazine I časopise specijalizovane za humor satire i karikaturu. 
Sastanku je prisustvovao I novinar radija Crne Gore Dejan Burzanović ,kao I Radojica Bulatović, direktor radija ,koji se nekada takođje bavio crtanjem karikature I to vrlo uspješno. ..
Za početak pokrećemo ovaj blog našeg udruženja.
Nadamo se da cemo sve ovo ostvariti i konačno postati institucija kulture u pravom smislu a ne samo formalno kao do sada. Pa ,srećno UKCG!



Darko Drljević

6 коментара: